Albuca: het ondergewaardeerde broertje van Ornithogalum

Als je voor het eerst een bloeiende Albuca plant ziet, dan zullen je eerste gedachten zijn dat het een Ornithogalum is. Dat is niet verwonderlijk. De geslachten zijn nauw verwant en de bloemen vertonen grote overeenkomsten. De bloemen staan in een aar, ze hangen veelal en de meest voorkomende kleur is wit. Bij beide geslachten hebben veel soorten op de bloemdekbladeren een donkerder gekleurde of groene streep. Ondanks de overeenkomsten heeft Albuca niet de bekendheid en waardering die Ornithogalum wel heeft.

Het geslacht Albuca (familie der Hyacinthaceae) kent een groot verspreidingsgebied: het Arabisch schiereiland en Afrika. Het geslacht omvat evergreens, wintergroeiers (A. canadensis en A. spiralis) én zomergroeiers (A. shawii en A. nelsonii). Het merendeel van de in cultuur bekende soorten komt uit Zuid-Afrika.

De meest bekende soorten zijn Albuca nelsonii en A. canadensis. De eerstgenoemde komt oorspronkelijk voor in de Zuid-Afrikaanse provincie Kwazulu-Natal. De bladeren van dit soort kunnen een lengte bereiken van zo'n 1,5 meter. De bloemen verschijnen in mei-juni. Ze zijn wit van kleur en de bloemdekbladeren bezitten op de buitenzijde een rode streep. Net als A. nelsonii bezit A. canadensis lange bladeren. Deze bladeren zijn in doorsnede cylindrisch van vorm. Een kenmerk dat je tegenkomt bij meerdere Albuca soorten. Albuca canadensis bloeit in februari-april met wit-gele bloemen met een groene waas. Dit soort komt uit de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap.

Persoonlijk vind ik Albuca shawii de mooiste Albuca soort. De plant bezit meerdere aspecten wat betreft sierwaarde: bladeren en bloemstengel die zijn bezet met vele, korte haren, deze haartjes scheiden bij aanraking een licht-zoete geur af en boterbloem-gele bloemen. Zeker ook vermeldenswaardig is dat de plant in een groeiseizoen meerdere bloemstengels kan vormen, hetgeen betekent dat de plant zo'n twee maanden kan bloeien. De 15 cm lange, donker-groene bladeren zijn cylindrisch in doorsnede. Vanaf november houd ik de grond droog en knip ik de bladeren en bloemstengels van de bollen. Doe je dat niet, dan groeit de plant door. Albuca shawii kan eenvoudig uit zaad worden vermeerderd. De planten bloeien al in het tweede jaar na zaaien.