Caliphruria korsakoffii: een onbekend broertje van Eucharis

Eucharis is één van de bekende in Zuid Amerika voorkomende vertegenwoordigers van de familie der Amaryllidaceae.Het geslacht omvat 17 soorten en kent voor het geslacht karakteristieke, geurende bloemen: wit, hangend en de meeldraden die een, eveneens witte, cup vormen. Nauw verwant aan Eucharis is Caliphruria. Dit laatste geslacht omvat slechts vier soorten. Het verspreidingsgebied van Caliphruria is beperkt tot het westelijk deel van Colombia en Peru. Evenals Eucharis soorten vormen de Caliphruria soorten leerachtige, glimmende bladeren die aan een bladsteel staan. Beide families zijn groenblijvend en zijn warmteminnend. De planten groeien in de regenwouden.

Ondanks de overeenkomsten heeft Caliphruria niet de bekendheid die Eucharis heeft. Daarnaast komen ze minder in cultuur voor dan die van Eucharis.

Zoals gezegd omvat Caliphruria vier soorten, te weten C. hartwegiana, C. subedentata, C. tenera en C. korsakoffii. Alleen de laatst genoemde komt op kleine schaal voor in cultuur.

Caliphruria korsakoffii vormt een bijna ronde bol die een diameter van drie centimeter kan bereiken. De buitenzijde van de net onder het grondoppervlak groeiende bol is bezet met enkele verdroogde, bruin gekleurde rokken. Uit de bol groeien twee tot vier ovaal-lancetvormige bladeren. De 10 tot 12 bloemen lijken op die van Eucharis x grandiflora, maar dan de kleine, niet-geurende uitvoering. Ze kunnen een diameter bereiken van circa twee tot drie centimeter. De bloemen blijven meerdere dagen open. De bloeitijd is mei-juni. De bloemen zijn zelffertiel. De zaden zijn donkerbruin van kleur. Ze worden direct gezaaid nadat de zaaddoos is open gesprongen.

Caliphruria korsakoffii is niet moeilijk te kweken. De plant verlangt gedurende het gehele jaar een temperatuur van meer dan 10 ºC. Het is dus een plant die in de huiskamer of een verwarmde kas kan worden gekweekt. Een zonnige standplaats voldoet goed. Verder krijgt de plant gedurende het gehele jaar water: in de zomer meer dan in de winter. Net als bij andere bolgewassen moet de plant af en toe nagekeken worden op het voorkomen van wolluis. Dit beestje kan met name worden aangetroffen tussen de bovenzijde van de verdroogde rokken.

Literatuur
Meerow, A.W. Systematics of the Amazon Lilies, Eucharis and Caliphruria. Annals of the Missouri Botanical Garden, 1989, (76), 136-220.