Eucomis

Door de karakteristieke verschijningsvorm van de bloeiwijze kent bijna iedereen Eucomis bicolor wel: de opeenstapeling van de groen-paarse bloemen aan de aar, paarse helmdraden, en bovenop de bloeiwijze nog een toefje bladeren. Als je de bloeiwijze ziet, dan is de Nederlandse naam wel erg voor de hand liggend: ananasplant. Het geslacht Eucomis omvat naast E. bicolor andere interessante soorten.

Het geslacht Eucomis (familie der Hyacinthaceae) omvat 15 soorten die hun natuurlijke groeiomgeving hebben in tropisch en zuidelijk Afrika. Op één soort na zijn het allemaal zomergroeiers. Deze uitzondering is de wintergroeiende E. regia. De bladeren van de Eucomis soorten staan in een grondstandige of basale rozet. De bloeiwijze verschijnt nadat de bladeren zijn uitgegroeid. De stervormige bloemen staan in een aar, met bovenop de bloeiwijze bracteeën. De bloemkleur loopt uiteen van wit (Eucomis zambesiaca), groen-paars (E. bicolor) tot donker-paars (E. vandermerwei).

Eucomis autumnalis omvat drie ondersoorten, waarvan de meest bekende ssp. autumnalis is. Verder kom je ssp. clavata nog wel eens tegen bij liefhebbers en in de diverse prijslijsten. De planten van dit soort bloeien met groen-witte tot witte bloemen. In vergelijking met E. bicolor staan de bloemen wat verder van elkaar en oogt de bloeiwijze minder compact. De bloemen van Eucomis autumnalis ssp. autumnalis zijn wit van kleur, met een groen hartje.

Als je de Eucomis soorten op een rijtje zet, dan vallen er twee duidelijk op. Op de eerste plaats E. vandermerwei door zijn grootte van bladeren en bloeiwijze en door de kleuren van de bloemen. Daarnaast valt E. regia op; het is de enige wintergroeier in dit geslacht van zomergroeiers.

Eucomis vandermerwei vormt kleine planten; korte, smalle bladeren die eindigen in een punt. Verder is de bloeiwijze in vergelijking met andere soorten kort. Kenmerkend voor dit soort is de donker-paarse tekening van het blad en de donker-paarse bloemen. De bloemstengel heeft dezelfde donkere kleur als de bloemen.

Het andere buitenbeentje is zoals gezegd Eucomis regia; de wintergroeier. Een aantal jaren geleden heb ik in Zuid-Afrika zaad gekocht van dit soort. Het merendeel van de zaden kiemde, maar spoedig stierven de eerste zaailingen. An het eind van het groeiseizoen had ik nog vijf plantjes over. Met moeite heb ik uiteindelijk twee planten weten te behouden. Door schade en schande ben ik er achter gekomen dat de planten zeer gevoelig zijn voor watergift. Zo moet je niet te vaak en te veel water geven en moet je er voor zorgen dat de grond zo min mogelijk water kan vasthouden. Om dit laatste te bereiken meng ik vrij veel zand, tot 50%, door het grondmengsel. Ik heb mezelf tot doel gesteld één of meerdere planten op te kweken to bloeibare planten. Ik ben namelijk zeer benieuwd naar de bloeiwijze van E. regia. In de literatuur of op het world wide web ben ik nog geen foto's van dit soort tegen gekomen.