Welkom op de bloembollen website van Peter Knippels

Handboek kweken van bollen in kamer en kas

Bijna 10 jaar na de publicatie van mijn boek Kweken van bollen in kamer en kas heb ik op 1 oktober 2018 het eerste exemplaar van mijn nieuwe boek 'Handboek kweken van bollen in kamer en kas' overhandigd aan Hein en Corinne Meeuwissen van Meeuwissen Voorhout.

In het meer dan 130 pagina tellende boek zijn meer dan honderd bollensoorten beschreven, van Achimenes, Albuca, Eucomis, Lachenalia tot Zephyranthes soorten. De kweekaanwijzingen zijn op basis van eigen ervaringen en van botanische reizen geschreven. In het boek zijn voornamelijk bolgewassen beschreven die in een kas of binnenshuis worden gekweekt. Het boek bevat veel door foto’s van gekweekte planten en van bolgewassen in de natuur. De foto’s heb ik zelf gemaakt.

Ik heb in de afgelopen decennia allerlei planten gekweekt onder verschillende omstandigheden, heb ik experimenten gedaan en heb ik botanische reizen gemaakt naar onder andere Oostenrijk, Spanje, Kreta, Turkije, Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika. Ik heb in deze landen bolgewassen in hun natuurlijke groeiomgeving gezien. Dat is de beste manier om te leren hoe de planten hier te kweken, of juist om te weten te komen waarom het kweken niet lukt.

Dit boek beschrijft de praktische aspecten van het in kamer en kas kweken van bolgewassen. In het Engels worden deze bolgewassen 'tender bulbs' genoemd. Je vindt in dit boek geen informatie over het binnenshuis in bloei trekken van tulpen, hyacinten, hippeastrums, etc. Dat zie ik niet als kweken.

Ik pretendeer niet een volledig overzicht te geven van alle bolgewassen die in kamer of kas kunnen worden gekweekt. De kweekinstructies zijn geschreven om te gebruiken als leidraad. Ze zijn niet bedoeld als strak schema van wat wanneer te doen. Dit boek bevat mijn ervaringen en beelden. Er zijn meer meningen en denkbeelden over het kweken van bolgewassen. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Het boek is te koop via:
Meeuwissen Voorhout
Bol.com
Bij mij, stuur dan via het contactformulier mij een berichtje.

De Wereldbol

Op 12 september 2015 is mijn boek De Wereldbol feestelijk gepresenteerd in de Hortus Botanicus in Leiden en is het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan oud-hortulana Carla Teune.

In De Wereldbol staan bloembollen op een andere, eigenwijze, manier in de schijnwerpers. Om de planten succesvol te kweken moet je kijken naar de groeiplaats en naar het lokale klimaat. In het boek ligt de nadruk op bloembollen uit Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Kweken van bloembollen is maar een deel van het verhaal. Er is meer: historische aspecten van het verzamelen en van naamgeving, de invloed van natuurelementen en natuurbescherming. Maar ook wie heeft ze ontdekt, wie heeft ze beschreven hebben en waar kan je meer informatie kan vinden. Dit leidt tot verrassende en vernieuwende verhalen over bloembolgewassen. Deze verhalen zijn verzameld onder de naam De Wereldbol. Onder de gelijknamige titel zijn de verhalen tussen 2009 en 2015 in het vakblad Bloembollenvisie verschenen. Voor dit boek is een selectie gemaakt uit de artikelen, zijn ze opnieuw geredigeerd en zijn er extra foto's bij gezocht. Daarnaast zijn twee nieuwe verhalen geschreven over Zuid-Afrika. Het resultaat is 50 bijzondere en inspirerende verhalen.

Mijn interesse in bloembollen gaat meer dan 30 jaar terug, met als start vakantiewerk bij bloembollentelers in De Zijpe. IK heb me gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse bloembolgewassen. Ik heb meermaals in Zuid-Afrika bloembollen in hun natuurlijke omgeving bestudeerd. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar het kweken van deze bolgewassen in Nederland. Belangrijk onderdeel van mijn filosofie over het kweken van bloembollen is het kijken naar de natuurlijke omstandigheden en proberen deze te vertalen naar Nederlandse condities. Dit is onder andere beschreven in mijn in 1999 verschenen boek 'Kweken van bollen in kamer of kas'. Mijn interesse gaat verder dan kweken. Ook onderwerpen als de geschiedenis van kweken en verzamelen, natuurbescherming, de mensen achter de planten en naamgeving hebben mijn belangstelling.

Over al deze onderwerpen heb ik meer dan 100 artikelen in binnen- en buitenlandse vak- en populaire tijdschriften geschreven

Het boek is te koop via:
Bol.com
Nijssen Bulbs in Heemstede
Bij mij, stuur dan via het contactformulier mij een berichtje.

Fotoalbums

Onder de knop 'Fotoboek' in de navigatiebalk vind je een groot aantal fotoalbums, varierend van plantenreizen, bezoeken aan bijzondere plantenshows en van gekweekte planten. Hieronder enkele recent toegevoegde albums. Veel kijkplezier.
Kreta 2017
In april 2017 kwam een lang gekoesterde wens uit: een bezoek aan Kreta in het voorjaar. Het Griekse eiland Kreta is één van de Europese hotspots voor bloembollen, maar ook voor orchideën. Ik heb een groot aantal mooie plekken in het noorden en midden van het eiland bezocht, met ondere andere het Spili plateau en Katharo. Klik hier voor een foto-impressie van deze botanische reis.
Canada 2016
In juni-juli 2016 hebben we een reis door het westen van Canada gemaakt, startend in Calgary en met Vancouver als eindpunt. Een reis door de Rocky Mountains met de nationale parken Banff en Jasper, Wells Gray provincial park, Whistler en naar de westkust van Vancouver Island. Klik hier voor een foto-impressie van deze reis.
Noord-Spanje 2015
In juni van dit jaar zijn we in verschillende etappes door de Pyreneeën gereisd, startend in Bilbao/Hondarribia en eigend aan de Middellandse Zee kust. We hebben gewandeld in verschillende mooie nationale parken en andere mooie groene omgevingen.
Zuid-Afrika 2013
Eind januari-begin februari 2013 heb ik samen met twee vrieden onder begeleiding van Cameron MacMaster een week door de Zuid-Afrikaanse provincie Oostkaap getrokken. Met start- en eindpunt in Oost-London hebben we 1.600 kilometer gereden langs Morgan's Bay, Stutterheim regio (Catchcart, Hogsback), Somerset East, wederom Stutterheim regio en King William's Town. Klik hier voor een foto-impressie van onze reis.
Verenigde Staten 2010
In de zomer van 2010 hebben we met het gezin gereisd door een enkele staten in het oosten en in het westen van de Verenigde Staten. Het was een combinatie van cultuur en natuur. klik hier voor foto's van de reis naar een aantal oostelijke en westelijke staten van de VS.