Welkom op de bloembollen website van Peter Knippels

Boek Handboek kweken van bollen in kamer en kas
Bijna 10 jaar na de publicatie van mijn boek Kweken van bollen in kamer en kas is op 1 oktober 2018 de volledig herziene versie onder de naam Handboek kweken van bollen in kamer en kas verschenen. Hein en Corinne Meeuwissen van Meeuwissen Voorhout namen het eerste exemplaar in ontvangst.

In het meer dan 130 pagina tellende boek zijn meer dan honderd bollensoorten beschreven, van Achimenes, Albuca, Eucomis, Lachenalia tot Zephyranthes soorten. De kweekaanwijzingen zijn op basis van eigen ervaringen en van botanische reizen geschreven. In het boek zijn voornamelijk bolgewassen beschreven die in een kas of binnenshuis worden gekweekt. Het boek bevat veel door foto’s van gekweekte planten en van bolgewassen in de natuur. De foto’s heb ik zelf gemaakt.

Het boek is te koop via:
Meeuwissen Voorhout
Bol.com
Bij mij, stuur dan via het contactformulier mij een berichtje.

Boek De Wereldbol

Op 12 september 2015 is mijn boek De Wereldbol feestelijk gepresenteerd in de Hortus Botanicus in Leiden en is het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan oud-hortulana Carla Teune.

Het boek is te koop via:
Bol.com
Nijssen Bulbs in Heemstede
Bij mij, stuur dan via het contactformulier mij een berichtje.

Voor een voorproefje van het boek, klik hier. Klik vervolgens op 'Inkijkexemplaar' voor de eerste tiental pagina's.

Voor een indruk van de foto's in het boek klik hier voor een foto-impressie van mijn reis Zuid-Afrika in 2013 en klik hier voor foto's van de reis naar een aantal oostelijke en westelijke staten van de VS.

Over bloembollen zijn boekenkasten en websites vol geschreven. Alles lijkt wel gezegd te zijn. Het lijkt, maar is niet zo.

In De Wereldbol staan bloembollen op een andere, eigenwijze, manier in de schijnwerpers. Om de planten succesvol te kweken moet je kijken naar de groeiplaats en naar het lokale klimaat. In het boek ligt de nadruk op bloembollen uit Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Kweken van bloembollen is maar een deel van het verhaal. Er is meer: historische aspecten van het verzamelen en van naamgeving, de invloed van natuurelementen en natuurbescherming. Maar ook wie heeft ze ontdekt, wie heeft ze beschreven hebben en waar kan je meer informatie kan vinden. Dit leidt tot verrassende en vernieuwende verhalen over bloembolgewassen. Deze verhalen zijn verzameld onder de naam De Wereldbol.

Onder de gelijknamige titel zijn de verhalen tussen 2009 en 2015 in het vakblad Bloembollenvisie verschenen. Voor dit boek is een selectie gemaakt uit de artikelen, zijn ze opnieuw geredigeerd en zijn er extra foto's bij gezocht. Daarnaast zijn twee nieuwe verhalen geschreven over Zuid-Afrika. Het resultaat is 50 bijzondere en inspirerende verhalen.

Mijn interesse in bloembollen gaat meer dan 30 jaar terug, met als start vakantiewerk bij bloembollentelers in De Zijpe. IK heb me gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse bloembolgewassen. Ik heb meermaals in Zuid-Afrika bloembollen in hun natuurlijke omgeving bestudeerd. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar het kweken van deze bolgewassen in Nederland. Belangrijk onderdeel van mijn filosofie over het kweken van bloembollen is het kijken naar de natuurlijke omstandigheden en proberen deze te vertalen naar Nederlandse condities. Dit is onder andere beschreven in mijn in 1999 verschenen boek 'Kweken van bollen in kamer of kas'. Mijn interesse gaat verder dan kweken. Ook onderwerpen als de geschiedenis van kweken en verzamelen, natuurbescherming, de mensen achter de planten en naamgeving hebben mijn belangstelling.

Over al deze onderwerpen heb ik meer dan 100 artikelen in binnen- en buitenlandse vak- en populaire tijdschriften geschreven.

Het nieuws van week 43 van 2017
We plakken tegenwoordig op alles een sticker en moet het in een hokje passen. Vroeger waren kinderen druk of konden ze zich lastig concentreren. Tegenwoordig noemen we dit ADHD. ADHD wordt soms ook gebruikt voor het gedrag van dieren.

Als we stickers gaan plakken bij planten, dan past Ornithogalum sintesii het stickertje ADHD. Ik heb nog nooit een plant gezien die zo'n haast heeft. Ik heb dit jaar de bollen eind september geplant. Op dat moment liep de wortelkrans al uit, net als de bladeren. Nu 14 dagen later in het blad al uitgegroeid en staat het boven de grond. Als we geen koude winter krijgen, dan bloeien de plant vanaf begin februari op mooie, zonnige dagen. Bij een koude winter, dan valt de bloei in maart.

West Canada juni-juli 2016
In juni-juli 2016 hebben we gereisd in het westen van Canada. De reis ging van Calgary naar Vancouver, door de Rocky Mountains met de nationale parken Banff en Jasper, Wells Gray provincial park, Whistler en naar de westkust van Vancouver Island. Klik hier voor een foto-impressie van onze reis door nationale en regionale parken.

Noord-Spanje juni 2015
Dit jaar stond Noord-Spanje op onze vakantielijst. We zijn in juni in verschillende etappes door de Pyreneeën gereisd, startend in Bilbao/Hondarribia en eigend aan de Middellandse Zee kust. We hebben gewandeld in verschillende mooie nationale parken en andere mooie groene omgevingen. Hieronder een korte foto-impressie.

Foz de Lumbier, Lumbier Allium sphaerocephalum, Foz de Lumbier Valle de Bujaruelo, Torla
Lilium pyrenaicum, Valle de Bujaruelo, Torla Aquilegia vulgaris, Parc Nacional Ordesa y Monte Perdido, Torla Rhododendron ferrugineum, Parc Nacional d'Aiguesortes i Estan y de Saint Maurici, Espot
Asphodelus albus, Parc Nacional d'Aiguesortes i Estan y de Saint Maurici, Espot Narcissus poeticus, Plan de Beret, Baquerai Plan de Beret, Baquerai

Zuid-Afrika 2013
Eind januari-begin februari 2013 heb ik samen met twee vrieden onder begeleiding van Cameron MacMaster een week door de Zuid-Afrikaanse provincie Oostkaap getrokken. Met start- en eindpunt in Oost-London hebben we 1.600 kilometer gereden langs Morgan's Bay, Stutterheim regio (Catchcart, Hogsback), Somerset East, wederom Stutterheim regio en King William's Town. Klik hier voor een foto-impressie van onze reis.

Massonia depressa Ledebouria cooperi Veltheimia bracteata