Herkent u dit bolgewas?

Een aantal jaren geleden kreeg ik wat bolletjes van een vriend. Had zijn moeder meegenomen uit Noord-Sumatra. Leek haar wel wat voor mij. Ik zag direct dat het om een vertegenwoordiger van de familie der Amaryllidaceae ging, maar welke?

De plant vormde spoedig na planten bladeren. Deze bladeren zijn zo'n drie mm breed, vijf tot zeven cm lang, ze glanzen en zijn lineair van vorm. Ze groeien naar de grond toe. De planten bleken groenblijvend te zijn, maar bloeien ho maar! Ik gaf de planten nog één jaar om te gaan bloeien, anders zou ik ze wegdoen. Blijkbaar heeft in ieder geval één plant het gehoord. Eind september 1999 bloeide er één plant. Hieronder ziet u twee foto's. Ze zijn gemaakt op de tweede dag van bloei. De bloem was drie dagen open.

De bloem staat op een circa vijf cm hoge bloemstengel. De diameter van de bloem is circa twee cm. De basis van de bloem vormt een buis, die later uitloopt. Zowel aan de binnen- als buitenzijde is de buis van de bloem groen. Waar de bloemdekbladeren uiteen wijken is de kleur wit, spoedig overlopend naar donker roze.

Direct dacht ik aan Habranthus 'Alipore Beauty' en 'Mary'; kruisingen afkomstig uit India. Ik zag een link met Sumatra. Volgens de beschrijving (Lancaster, 1913) lijkt 'Alipore Beauty' qua grootte van de bladeren en bloem op H. robustus. Deze valt dus af. Met uitzondering van de lengte van de bloemstengel en de kleur van de basis van de bloemstengel, voldoet mijn bloeiende plant verder aan de beschrijving van 'Mary', Maar of het echt 'Mary' is, is moeilijk te bepalen op basis van één bloem.

Wie weet het antwoord op de vraag: 'is dit Habranthus 'Mary', of iets anders en zo ja, wat dan? Weet u het, stuur dan een mailtje.

Literatuur
Lancaster, S.P. Bi-generic Hybrids produced between Cooperia and Zephyranthus produced at the Agricultural Society's Gardens, Alipore, Calcutta. Journal of the Royal Horticultural Society, 1913 (38), 531-532.